torstai 4. joulukuuta 2008

Piparit

Eilen päätin alkaa viimein leipomaan omin pikkukätösin joulupipareita. Viimeiset 23 vuotta onkin tullut osallistuttua pipareiden tekoon lähinnä jonkun muun tekemää taikinaa syömällä.

Viime joulun alla päätin ryhdistäytyä ja lähdin kiertämään kauppoja vain todetakseni, ettei puolia aineksista normaalin kaupan hyllyltä löydy. Piparimausteet tulivat kuitenkin pikaisesti postissa Suomesta, mutta siirapin löytäminen osoittautui mahdottomasti tehtäväksi. Leipomatta jäi siis sillä kertaa. Tammikuussa chéri sitten oli vihdoin löytänyt siirappia jostain luontaistuotekaupasta, mutta koska joulupipareita ei voi tehdä kuin joulukuussa, on lasipurkki kiltisti odottanut vuoroaan kaapin perällä aina eiliseen asti.

Eilen pakotin itseni taikinan tekoon huomatakseni, että ranskalaisten siirappi ei ole sitä samaa. Olihan sekin siirappia, mutta selvästi tummempaa ja vielä paljon pahemman ja voimakkaamman hajuista. Maistamaan en uskaltautunut, vaan jatkoin projektia ohjetta orjallisesti noudattaen.

Jep, nyt on sitten kulhollinen pahan makuista piparitaikinaa jääkaapissa. Maistuu lähinnä sille ranskalaisten siirapille, mutta kyllä sitä silti täytyi maistella useampaan kertaan. Ei taida paisto tätä sotkua pelastaa, mutta eiköhän se silti uuniinkin pääse…Jää sitten ainakin Jouluna oikeita pipareita enemmän itselle, kun nyt luo chérille kunnon traumat suomalaista joulupipareista! :)

Ovatko muut onnistuneet löytämään Ranskasta sitä perinteistä siirappia tai vaihtoehtoisesti onnistuneet tuolla ranskisten yty-siirapilla? (toistaiseksi kieltäydyn uskomasta, että vika olisi ollut kokissa, mutta hyviä vinkkejä paremmilta leipureilta otetaan kuitenkin vastaan...)

5 kommenttia:

juanita kirjoitti...

itse olin laiska ja ostin pepparkakoreita ikeasta, mut mielenkiinnolla odotan, miltä lopputulos maistui :) leipomaan en ole siis vielä innostunut, vaikka mielessä on käynytkin, mutta jostain syystä haluaisin hirveästi tehdä puuroa ja olen huonolla menestyksellä etsiskellyt kaupoista kaurahiutaleita! ja huom. puuro ei ole ikinä suomessa kuulunut suosikkeihini milläänlailla.. :D

Anonyymi kirjoitti...

Kiva-putiikista varmaan löytyy suomalaista siirappia:

http://www.kivaboutique.com/finlandais/

Joviale kirjoitti...

Juanita: Eiköhän ne ainakin enemmän pipareilta maistu kuin nämä omat kammotukset.:) IKEAan olisi kyllä mukava päästä ainakin glögi-ostoksille. Ovat vaan niin huonojen yhteyksien päässä, että julkisilla siihen reissuun menee aina päivä ja hermot.

Se on kyllä jännä, miten tiettyjä juttuja alkaa tehdä mieli kun niitä ei ole saatavilla. Muun muassa Valion marjakeitot ovat kummasti itsellä nousussa, vaikken niistä erityisesti Suomessa innostunutkaan.

Ti: Niinpäs löytyykin. Kiitos vinkistä.:) Ensi vuonna hankin siirappini sieltä, nyt en taida enää samaan touhuun uudelleen ryhtyä...

Maurelita kirjoitti...

Hep, vaahterasiirappia kehiin vaan !

Ja mulla on ranskalaiseen miljööseenkin sopiva pipariresepti :

http://www.maurelita.com/2008/11/piparitaikina.html

Mausteista voi jättää pois mitä haluaa, itseltä puuttui inkivääri.

=)

Joviale kirjoitti...

Maurelita: Katsoinkin tuoa reseptiäsi jo aiemmin ja ihan samaisella ohjeella taikinaa teinkin. Lopputulos ei vaan ikävä kyllä ollut sama. Siirapissa syy siis.:)